Lihtne, kuid uudne tugilahendus

Lugedes arvuti tugilahendustest, hämmastas mind kõige enam, kui palju geniaalseid lahendusi võimaldab IT puuetega inimeste elu kergemaks muutmiseks või nende tava- ja tööellu kaasamiseks. Ma ei olnud selle maailma võimalustega kursis ja ei osanud isegi ette kujutada, mida IT võib pakkuda. Ühelt poolt on töötatud välja suurepärased tugilahendused, mis teiselt poolt esitavad ka kasutajale väljakutse omandada kasutajaoskusi ning saavutada töö vilumus, mis kasutaja erivajadusi ja eripära arvestades ei ole kindlasti lihtne.  

Veidi kummaline ja isegi paradoksaalne, kuid kõige rohkem avaldas mulle muljet sisestuspulk, mida hoitakse kas suus või kinnitatakse näiteks otsmikule, rihmaga ümber pea. Tehnoloogilisest aspektist ei ole siin midagi erilist, sest selliseks sisestuspulgaks võib olla ka tavaline puupulk. Küll aga võib arvata, et sellise sisestuspulga kasutajal ei ole jäänud muid võimalusi kasutada teistsuguseid lahendusi, kuna tema jäsemed seda ei võimalda. See aga ei tähenda, et selles kehas ei võiks asuda briljantne aju, mis leiab arvutis asendamatu ja tänuväärse meediumi suhtluseks muu maailmaga.

Taoliste lahenduste jõudmisel laiema potentsiaalse sihtgrupini on väike takistus ja selleks on muidugi raha. Need lahendused ei ole odavad ja puuetega inimese ei ole tihi piisavalt jõukad, et neid endale lubada. Kasutajate piiratud hulga tõttu on ka teadlikkus neist võimalustest madal.

Tulevikus muutuvad olemasolevad lahendused loodetavasti laiemale ringile kättesaadavaks ja valdkonna jõuline areng toob kaasa vanemate lahenduste hinna languse.



Comments

Popular posts from this blog

Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Meelelahutus ja info uues ja vanas massimeedias