Kuidas saada häkkeriks?

Eric S. Raymondi manifestatsiooniline dokument "Kuidas saada häkkeriks" sõnastab kirjutamata normid ja reeglid virtuaalses ja mitteformaalses häkkerite kogukonnas. Selles osas on tegemist tähelepanuväärse algatusega korrastada üht isetekkelist subkultuuri ja leppida seal kokku põhimõtted, tõekspidamised ja hoiakud, mis ühendavad inimesi, kes kvalifitseeruvad selle dokumendi tähenduses häkkeriteks ja eristab neid teistest, kes ei ole selle kogukonna silmis häkkerid ja kelle pidamine häkkeriks kahjustab häkkerite mainet.

Autor kasutab idealiseeritud lähenemist, rõhutades häkkeri eetilisi väärtusi ja tema püüdu pideva enesearendamise poole. Hüved, mis pidevast enesearendamisest sünnivad, ei ole aga mitte endale hoidmiseks, vaid häkkerite kogukonnaga jagamiseks, et see viiks arengut kiiremini edasi.

Raymondi manifest on oluline, kuna selgitab väljaspool seisjale, kes on kes IT-maailmas ehk kes on lihtsalt küberpätt ja kes vastutustundlik ja ideeline häkker selle sõna positiivses tähenduses. Selles mõttes oleks oluline levitada Raymondi sõnumit laiemalt, et üldsus ei peaks pätti häkkeriks, vaid teeks neil mõistetel vahet ja teaks põhimõttelist erinevust.

KKK näitab selgelt, et tööpõld eetiliste häkkerite kasvatamisel ja koondamisel on veel lai ning pealekasvu hulgas on endiselt neid, kes ajavad pätlust ja häkkerlust segamini. Seda olulisem ja tänuväärsem on, et on Raymondi-suguseid eestvedajaid, kes tegelevad maastiku korrastamise ning reeglite ja normide kehtestamisega. Kõrgele seatud moraali- ja valdkondlike teadmiste ja oskuste latt loob eeldused kõrgetasemelise elitaarse kogukonna tekkeks, kelle roll ühiskonnas väärib lugupidamist.

Raymond ei piirdu ainult erialaste ja valdkondlike nõuete sõnastamisega, vaid kirjeldab häkkeri elustiili, jagades soovitusi, mida oma elus veel arendavat teha peale arvutis olemise, mis aitaks kaasa IT-alaste võimekuste väljaarendamisele. Huvitavad soovitused ja tähelepanekud, mida esmapilgul ei oskaks IT-valdkonnaga seostada.

Lihtsalt sõnastatud manifest on kergesti mõistetav nii häkkerihakatistele kui ka täielikele valdkonnavõhikutele ning see tagab sõnumi kohalejõudmise kõigile dokumendist ja häkkerluse teemast huvitatutele.

Comments

Popular posts from this blog

Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Meelelahutus ja info uues ja vanas massimeedias

Lihtne, kuid uudne tugilahendus